17 Kasım 2013 Pazar

Motosiklet Yarış Türleri

Yol yarışları
Yıl yarışları şose asfalt üzerinde yapılan yarışlardır. Yarış amaçlı tasarlanmış alanlarda veya trafiğe kapatılmış halka açık alanlarda yapılabilir.

Moto GP
Grand Prix motosiklet yarışı motosiklet yol yarışları arasından en önde gelen yarışlardandır. Üç farklı sınıfa ayrılır:
Moto3: 2012 yılında tanıtılan bu sunufta 250 cc, 4 zamanlı motorlar yarışır. Daha önceleri 125 cc, iki zamanlı motorlar yarışmaktaydı. Bu yarış sınıfı ayrıca yeni sürücüler için 25 bütün sürücüler için 28 yaşla sınırlıdır.
Moto2: 2010 yılında Dorna Sports sponsorluğunda gerçekleşmiştir, 600 cc ve 4 zamanlıdır. Bu sezondan önce orta sınıf 250 cc, 2 zamanlıydı. 2010 sezonunda Moto2 her iki motor türünü de kabul etmiştir. 2011'den itibarense sadece 4 zamanlı Moto2 makinaları kabul edilmiştir.
MotoGP: 1000 cc, dört zamanlıdır.
Grand Prix motorları herhangi bir seri üretime dayanmayan prototip makinalardır.

Superbike yarışları
Superbike yarışları modifiye motosikletlerin yarıştığı motor yarışlarıdır. Superbike yarışlarında yarışacak motosikletlerin motorları en az 4 zamanlı olmalı, ikizler için 800 cc ile 1200 cc arası; 4 silindirliler için ise 750 cc ile 1000 cc arasında olmalıdır. Makinenin mekanik unsurları değiştirilmiş olsa dahi önden, arkadan ve yanlardan görünüşü homologasyon kurallarına uygun olmalıdır.

Supersport yarışları
Supersport yarışları modifiye motosikletlerin kullanıldığı bir başka yol yarışıdır. Supersport yarışında yer alabilmek için bir motosikler 4 zamanlı, 4 silindir için 400 ile 600 cc arasında; ikizler içinse 600 ile 750 cc arasında olmalıdır. Ve FIM homologasyon gereksinimlerini karşılar durumda olmalıdır. Supersport düzenlemeleri Superbikes düzenlemelerine göre çok daha sıkıdır.

Dayanıklılık yarışı
Dayanıklılık yarışı, sürücülerin ve ekipmanların dayanıklılığını test etmek için yapılan bir yarış türüdür. Birden fazla bisikletçiden oluşan takımlar, tek bir yarışta büyük bir mesafeyi katetmek için uğraşırlar. Dayanıklılık için yarışta kullanılacak motosiklet güvenilirliği çok önemlidir.

Sepet yarışı
Sepet yarışı, sepetli motosikletlerin yarıştığı bir yarış türüdür. Sepet yarışlarında sürücü ve yolcu birlikte çalışıp yarışı bitirmek zorundadır. Köşelerden dönerken ağırlık merkezinin dengelenmesi için yolcunun ettiği hareket çok önemlidir.

Geleneksel Yol Yarışı
Trafiğe kapalı halka açık yollarda yapılan yarıştır. Tarihsel olarak "yol yarışı" kapalı halka açık yollarda  yapılan yarış anlamına geliyordu. Ama sadece birkaç yarış olağan duruma ulaşabilmiştir, bunların çoğu da Avrupa'da gerçekleşmiştir. Uluslararası Yol Yarışları Şampiyonası ve Duke Yol Yarış Sıralaması olmak üzere iki şampiyona vardır. Tanınmış yol yarışları: Isle of man TT, North Wesy 10, Ulster Grand Prix. İrlanda'da hala kullanılmakta olan birçok yarış pisti vardır. Yol yarışı yapılan diğer ülkelerse: Hollanda, İspanya, Belçika, Almanya, İngiltere, Çek Cumhuriyeti, Yeni Zelanda ve Macau'dur.

Motokros
Motokros (kısaca MX) yol haricinde, kapalı güzergah veya özel pistlerde yapılan motosiklet yarışıdır. Motokros ismi ise ingilizce "motorcycle" ve "cross country" sözcüklerinin birleşmesiyle meydana gelir.
Genellikle engebeli araziler, çamurlu pistler motokros için terccih edilmektedir. BMX sporunun da atasıdır.

Süperkros
Süperkros (kısaca SX) özetle kapalı motokrostur. Süperkros sürücüler için daha teknik ve ritimlidir. Genellikle açık veya kapalı arenalar, stadyumlar tercih edilir. Kuzey Amerika'da bu spor büyük beyzbol stadyumlarını dolduracak kadar popüler hale gelmişken, Avruoa'da Motokros'un arkasında kalmıştır ve daha az popülerdir.

Süpermoto
Süpermoto, yol yarışı ile motokros arasında bir geçiş kategorisidir. Motosikletler genelde yol yarış tipi lastikli motokros tipi motosikletlerdir. Yarış pisti yol ve toprak karışımıdır, kapalı pistlerde veya trafiğe kapatılmış halka açık yerlerde yapılabilir.

4 yorum: