4 Aralık 2013 Çarşamba

Atv Motoru Tarihçesi

Motosiklet denildiğinde ilk akla 2 tekerli araç gelir öyle yapılmış ve üretilmiştir çünkü. Ama insanoğlu bu hiç bir şey ona yeteri gelmez, farklı şeyler arar bu nedenle Atv diye bilinen motorlar ortaya çıkmıştır.

İlk olarak bunu ışıltısı 1960'larda ortaya çıkmıştır. 8x8 şeklinde olan bu araç Allis-Chalmers Manufacturing Company tarafından üretilmiştir. Çamurlu, dağlık hatta ve hatta suluk alanda ilerleyen bu motor gayet kullanışlı bir görüntü çizmiştir.

Daha sonraları 1970'lerde 3 tekerlik yine arazide kullanma amacıyla Honda kendinin ilk 3 tekerlekli ATV diye bilinen araç üretildi. Ve bunun reklamı da James Bond filmiyle yapıldı. Tabi çok izlenen ve sevilen bir film olması bu aracı kullanımını yaygınlaştırdı.


Ve filmle beraber gelen tanınmışlık Honda'ya büyük bir katkı sağladı ve ne yönde geliştireceklerini de belli oldu ve seri üretimlere geçti artık senede bir yeni araç üretmeye başladılar.


Honda'nın bu başarısını gören diğer motosiklet firmaları aynı sektöre yönelmeye başladılar. Harley-Davidson bile 3 tekerlekli motorlar üretmeye başladı. Fakat sonra bunun onların bir işi olmadığını fark edince kendi özlerine geri döndüler. Bununla beraber de ne kadar doğru bir karar verdikleri bu günler de görülmektedir.

3 tekerlekli motosiklette Honda neyse işte 4 tekerleklilerde de Suziki'odur. 1982 yılında ilk 4 tekerleklisini satışa çıkaran Suziki, bir tarihin başlangıcını yapmıştır adeta. 1987 de yaptıkları LT80 adlı motor 2006 yılına kadar o teknoloji ile gelmiştir. Esprilerin de oldukça konusu olan "içten yanmalı" motor budur aslında. 

Bu araçlarda 50cc ile 500cc arasında motor kullanılabiliyor günümüzde. Küçük hacimlerde benzin tercih edilmiştir genellik ama genel olarak baktığımızda elektrikli marş ile çalışmaktadır bu motorlar. Lastiğin et kalınlığı fazla iken bu kullanım bakımından rahatlık sağlamaktadır. Vites konusunda ise otomatik şanzıman tercih edilmiştir.

Tabi bunları üretmekle kalmıyor hiç bir zaman işimiz bir de ATV yarışları da var. Bir çok alanda yapılır bu yarışlar ve her tür zeminde yapılmasına rağmen genelde ATV motorunun üretim amacı olan toprak ve engebeli zeminlerde yapılır yarışlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder