14 Aralık 2013 Cumartesi

Mick Doohan Efsanesi

MotoGp'de bir çok efsane gelmiş geçmiştir. Bir çoğu şampiyonluk yaşamış ve motor yarış tarihine adlarını altın harflerle yazdırmışlardır bunlardan biri de karizmatik abimiz Mick Doohan'dır.

Mick Doohan kimdir?

4 Haziran 1965 yılında Avustruya'da dünya gelmiştir. Öyle diğer efsanelerden farklı olarak çok küçük yaşta başlamamıştır motor sevgisi. Öyle geç dediğime bakmayın 15 yaşında yarışlara katılıyormuş ama diğer efsanelere kıyasla biraz daha geç tabi. Avusturya Superbike'ta yarışmıştır 1980'li yılllarda.

Bu Avusturya Superbike'taki başarıları ve şampiyonlukları motogp yetkilerinin dikkatini çekmiştir. MotoGp'de yarışan sporcular arasında superbike şampiyonluğu olan çok az sayıda kişiden biridir ayrıca. Farklı stillerde şampiyonluk yaşamak bir motosiklet yarışçısı için büyük başarıdır. Çünkü her bir yarışın stratejisi, zemini ve en önemlisi motoru farklıdır. Bir çok alanda şampiyonluk yaşamak bir çok alanda bilgi sahibi olmak demektir.

Bu başarılardan sonra 1989 yılında Japonya Grand Prix'i ile MotoGp kariyerine başlamıştır. MotoGp kariyeri boyunca 500cc kategorisinde yarışmıştır. İlk yarış zaferini 1990 yılında Hungarian Grand Prix'inde yaşamıştır. 

1991 yılında Suzuka 8 Hours yarışında birinci olmuştur. 1992 yılında çok başarılı bir sezon yaşarken, Dutch TT yarışında çok ciddi bir kaza yaşamıştır. Sezonu lider götürmesine rağmen bu kaza sonucu bir çok yarışı kaçırmıştır. Bu sebeple ilk şampiyonluğunu bir başka bahara ertelemiştir. Fakat tabi bu motor sevdasını engel olmamış aksine körüklemiş adeta ve şampiyonluklar gelmeye başlamış MotoGp'de.

1994 yılında beklenen zaferi sonunda elde etmiştir. Yarıştığı 14 yarıştan 9'unu kazanarak şampiyon olmuştur. Bu başarı adeta bir şeyleri tetiklemiş olmalı ki, 95-96-97 ve 98 yılında art arda şampiyonluklar yaşamıştır. 95 yılında 7 yarışı, 96 yılında 8, 97 yılında 12, 98 yılında da 8 yarış kazanarak şampiyon oldu.

1999 sezonunda bir başka kaza daha geçirdi fakat bu kaza ilk kazadan çok daha tehlikeli bir kazaydı. Ayağı kırılan Doohan artık yaşının da belli bir seviyeye gelmiş olmasıyla emeklilik kararı aldı. Adeta zirvede bırakmış oldu kariyerini.

MotoGp kariyeri boyun 54 yarış kazandı, 95 kere podyum gördü. 5 tane şampiyonluk yaşadı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder