14 Kasım 2013 Perşembe

Çevre Dostu Motosikletler



            Motosiklet ne kadar kullanması zevkli bir araç olsa da, birçok araç gibi o da çevreye zarar vermekte. Egzoz dumanı olsun, benzin veya yakıt tüketimi olsun birçok alanda bu konuda zorluk yaşayabiliyor. Ulaşım günümüzde çok önemli bir yer kapladığı için yakıt konusunu tamamen kaldırmak imkansız gibi bu yüzden yakıt konusunda alternatif şeyler araştırılıyor. Yani dünya bu bakımdan zorlu şartlar altında, bu yüzden bizde olabildiğince, elimizden gelebildiği kadar bu konuda dikkatli olmamız gerekiyor. Bu kullandığımız araçtan, oturduğumuz eve kadar her şeyde geçerli.


            Buna önem veren birkaç motosiklet markası da yok değil. Biz de hem bu motosikletleri tanıtacağız hem de bu markalara olan teşekkür borcumuzu ödeyeceğiz.


            The Hopper adı verilen bu araç, ilk çevre dostu motosiklet olarak biliniyor. Amsterdam’da ulaşım için kiralanan bu araç 25 kilometre hızla gidebiliyor. Bu motosiklet hem kullanılan araç sayısını azaltmak için iyi bir yöntem hem de çevre dostu olması birçok insanın sevgisini kazanıyor. Şu an sadece Hollanda’da olan bu uygulama diğer dünya ülkelere yayılma amacında, İngiltere ile görüşmeler başlamış bile. Umarız bizim ülkemize de uğrar.


            Bu tek kişilik bir araba gibi duran motosiklet ise Zerotracer. Elektrikle çalışan bu alet gayet güvenli, güçlü ve çevre dostu bir araç. Bu motosiklet tamamen elektrikli bir motora sahip. 80 günde devri alem yarışmaları için üretilen bu araç, tam şarj ile 450 km yol alabiliyor. 250 km/s hız yapabiliyor ve 4,5 saniyede 100 km/s hıza yükselebiliyor.


            Bu elektrikli motosiklet ise Porsche’den ilham alarak yapılmış. Valkyrie adındaki bu araç, çevre olmasının yanı sıra performansı ve tasarımı ile de dikkat çekiyor. Arazi şartlarına göre değişen süspansiyonu ve hibrid teknolojisine sahip. Zarif olmasıyla beraber hafif de olan bu aracın motoru da düşünüldüğünden çok güçlü. Titanyum alüminyum alaşımından oluşan gövdesiyle dikkat çekiyor.


            Thunderbolt Electric Scooter adındaki bu araç elektrikli bir motosiklet. Normal bir elektrikli motosikletten farklı gözükmese de arka iletilen düzgün elektro-manyetik güç ile diğer motosikletlerin aksine çevreye zarar göstermiyor. Ayrıca motor kısmındaki delik de, çevreye zarar veren diğer motosikletleri protesto ediyor. Henrik Björkman tasarımı bu araç 3 saatlik şarjla 70 kilometre yol alabiliyor.



            Suziki marka bu motosiklet denemelere başladı. Elektrikli ve hidrojen yakıtlı bu araçta dişli, emisyon yok ve çevre kirliliğinde yana gürültü kirliliği de yapmıyor. Geleceğin motosikleti diye düşünülen bu araç, geleceğin çok da uzak olmadığını bize hatırlatıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder