2 Kasım 2013 Cumartesi

Dünyanın en hızlı motosiklet yarışçısı kimdir?

Hız tutkusu: Motor
      Bilindiği gibi hız nice insanın hayattaki en büyük tutkusu. Tabii bu hız tutkusunun da hayatta gerçek anlamda dışavurumu günlük hayatta arabayı veya motosikleti kullandığımız hız ile karşılaştırırsak ancak araba ve motosiklet yarışlarıyla mümkün olabiliyor. Araba bazı kesimler tarafından ne kadar motosiklete göre daha güvenli olarak adledilse de, motosiklet kullanmanın hazzı motosiklet düşkünleri için arabaya göre bambaşka. Motosiklet kullanırken arabaya göre daha az hacimli olduğu ve her hareketinizin reaksiyonunu anında aldığınız için bazıları tarafından daha çok tutuluyor, ve dolayısıyla da tutkuyla seviliyor. Aynı şekilde daha az hacimli olması sürücünün taşıtla bir bütün olmasına imkan sağlıyor ve haliyle insan bütünleştiği şeyden daha fazla haz alıyor.
      Motosiklet yarışlarına biraz eğilecek olursak şunu açıkça görebiliyoruz ki asıl amaç herkesten hızlı olmak, herkesten hızlı olup en tepeye çıkmak. Sanmıyorum ki herhangi bir yarışçı olsun, yarışa girerken birinci olma amacını taşımayan... Tabii yarış kazanmak birincil amaç olarak görünse de asıl amaç sanıyorum ki çoğu yarışçı için tüm dönemlerin en hızlılarından olup tarihe geçmek.

Bir Efsane: Burt Munro
      Motosiklet yarışlarının dünya rekoru ise 1967’de ABD’deki Bonneville Tuz Çölü’nde Burt Munro tarafından kırılmış. Munro bu rekoru 1920 model bir Indian’la, 331 km/s hıza ulaşarak kırdı. Rekoru kırdığında 68 yaşındaydı.
Munro'nun "özel" 1920 model Indian'ı
      1899 Yeni Zelanda doğumlu olan Munro, hayatını Indian marka motosikletini modifiye etmeye ve onu en mükemmel yapmaya çalışmakla geçirdi. 1920 yılında kendi ürettiği parçalarla Indian’ın kapasitesini iki kat arttırdı, masrafı azaltmak için modifiyede kullanacağı parçaları dahi kendi üretiyordu.
      Munro ilk motoronu 16 yaşında 50 sterline aldı, bu bir Indian Scout’ıydı. Bu motorla yerel yarışlarda çeşitli dereceler alarak motor yarışçılığı kariyerine başladı. Henüz 16 yaşında hız tutkusuyla tanışan Munro tek arzusu olan Indian model motoruyla en mükemmel hıza ulaşmak arzusu uğruna 30 sene boyunca hiç ara vermeden modifiye çalışmalarını sürdürdü, motosikleti dışında hiçbir şeyle ilgilenmedi.
Munro modifiye çalışmalarını sürdürürken
      1920 yılında henüz 21 yaşındayken dünyanın en hızlı Indian’ı olacak 1920 model Indian’a sahip oldu ve 1978’de ölümüne dek sürecek olan ortaklıkları başlamış oldu. 1926 yılında motosikletini ilk modifiye etmeye başladığında Penrith Mile Dirt Track yarışında saatte 74 km hız yaptı. Ona göre yetersiz olmasına rağmen 1977 yılına kadar kimse bu hızı geçmeyi başaramadı. 1957 yılında Zelanda’nın halka açık plajında saate 211 km ile hız rekorunu kırdı, 1975 yılında ise hız rekorunu Oreti Plajında saatte 218 km’ye çıkardı. Nisan 1957’de ise Chritchurch’te saatte 231 km hız ile 750 cc’lik yol rekorunu kırdı. 1962 yılında Bonneville tuz çöllerini ziyaret etmeye başlayan Munro, gücünü 850 cc’lik kuvvete çıkardığı Indian marka motosikletiyle saatte 288 km hız ile dünya rekorunu eline geçirdi. 1963’te saatte 313,8 km hızla yolda deneme yapılırken polis tarafından çevrildi. 1966’da ise motosikletinin gücünü 920 cc’lik yapmıştı fakat istediği hıza ulaşamadığından durumdan memnun değildi. 1967’deki modofiyesinden sonra saatte 295,45 km hızla kendi klasmanında hız rekorunun sahibi oldu. Rekorunu resmileştirmek için Avustralya’dan ABD’ye doğru yola çıktı.
Munro ve 57 senelik hayat ortağı 1920 model Indian'ı
      Utah’taki Bonneville Tuz Çölü’nde yapılacak olan yarışmaya geldiğinde rakipleri en fazla 30lu yaşlarında olan gençlerdi, kendisi ise 68 yaşındaydı. Yaşlı olması ve el yapımı parçalarla modifiye edilmiş Indian’ıyla dalga geçen genç motorcularla 1920 yılında yarıştı ve 1000 cc’lik motorla, saatte 305,89 km hıza ulaşarak rakiplerini geçmek bir yana dursun günümüzde dahi hâlâ egale edilemeyen bir rekor kırdı. Bu rekoru kırışını ise 6 yıl sonra şöyle anlatıyordu: “Çölde adeta bir bomba gibi ilerliyorduk. Yolun yarısında motor sallanmaya başladı. Bu sallanmayı hafifletmek için oturdum. Rüzgardan dolayı koruyucu gözlüğüm parçalandı. Patlamadan sonra gözlerim sanki kafamın içine gömülüyordu. Hiçbir şey göremiyordum. Çelik işaret kazığının çok yakınından geçtim, siyah çizgiyi kaçırdım. Sadece birkaç çizik aldım, başka bir şey değil.
İhtiyar delikanlı Munro yarışa hazır
      “Hayatta hep büyük bir şey yapmanın hayalini kurdum.” diyen Munro, hayalini gerçekleştirdikten 11 yıl sonra hayatını kaybetti. 57 yıl boyunca yaşam ortağı olan ve tüm hayatını onu modifiye ederek geçirdiği Indian marka motoru ise South Island’da kendisi kadar şevkli olduğuna inandığı genç bir motorcuya bıraktı. O hâlâ egale edilemeyen rekoruyla motor dünyasında bir efsane haline geldi.
Efsane beyazperdede

      “The World’s Fastest Indian” filmi ile efsanevi hayat hikayesi beyazperdeye aktarılmıştır.
The World's Fastest Indian (Efsane Adam)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder