28 Kasım 2013 Perşembe

Akıl Almaz Motor Akrobasi Hareketler

İnsanlar yaratıldığından beri doğasında dikkat çekme ve kendini gösterme gibi bazı istekler duyar. Tabi dikkat çekmek için de yapılan bir şeyi veyahut yapılması çok zor olan bir şeyi yapma isteği duyar. Bu her alanda olduğu gibi motosiklet ile ilgilenenler de aynı duyguyu yaşarlar.



Her şey aslında daha küçük yaşta bisiklet sürmeyi öğrendiğinde ellerini bırakarak sürme veya ters sürme gibi ufak akrobasi hareketleriyle başlamıştır. Ondan sonra bisiklete ilgi duymuş bir çok çocuk zaten belli bir yaşa geldiğinde motosiklet kullanma gibi bir isteği olur. Onu başardığında da motosikletle bazı ilgi çekici hareketler yapmaya çalışır. Yapılmayanı yapmaya çalışır. Bunun  bir çok türü vardır ama bu hareketleri denerken de unutulmayacak en önemli konu ise hareketin başarılı olmadığı takdir de hem motosikletin kullanılamayacak hale gelme ihtimali hem de insanın zarar görme ihtimali vardır. Ne kadar artık koruma konusunda belli bi seviyeye gelmiş olsa da motosiklet kıyafetleri yine de büyük bir risk taşımaktadır. Ama tabi bunu riski göze alan bir çok motosiklet sevdalısı vardır. Hatta bu konu da yarışmalar bile düzenlenmektedir.



Bunlardan belki de ilki daha televizyon ve internet bu kadar yaygın değil iken insanlar sirklere giderken bir çember içinde motosikletli bir şahısın devamlı dönmesiydi. İnsanların bunu ne kadar takip etmesi bile bize gelecekle ilgili bu konuda insanların ilgisinin azalmayacağının göstergesiydi.




Bu akrobasi hareketlerinden biri de tabi ki en uzun rampalı atlayıştır. Rampanın birinden yola çıkıp havaya süzüldüğünde, bir sürü arabanın, kamyonun veya suyun üzerinden geçip diğer bir rampaya tabiri caizse konmak gerekmektedir. Örneğin bunlarda biri Red Bull New Year No Limits etkinliğinde  Levi LaVallee ve Robbie Maddison suyun 90 metre üzerinde süzüldüler. Ve motosiklet uzun mesafe atlama dalında yeni bir dünya rekoru kırdılar.


Tabi bu akrobasi hareketlerinin bir çok farklı şekli vardır. Her şey mümkün gibi gözüken şu devirden motor sürücülerinin yaratma gücüne kaldık tabi  biz de. Bu yaratmayla beraber bir çok “Vay be!” diyeceğimiz olay çıkmaktaydı. Ve bunlar video ve resimlerle kayıt altına alınabilir duruma geldi, internette bunu yayabilir durumdayken bu motor akrobasi hareketleri büyük bir ilgi alanına dönüştü.  


Cam Sinclair, Sidney sahilinde kurulan rampadan atlayarak gök kuşağını andıran bir görüntü ortaya çıkardı.




Bu konu o kadar ilgi çekiyor ki bunu üzerine tv programları ve filmler bile yapılıyor. Bunun en bilindik örneklerinden biri de “Nitro Curcis”dur. Bunu gören genç ve istekli motor akrobosi hayranları aynı şeyi yapmak isteniliyor. Ve bu konuya yöneliyorlar, yalnız başta da söylendiği gibi dikkat edilmesi gereken olay sağlığın birinci plandan olması ve risklerin bilinmesidir.

Finalde de bu konunun ustası olmuş insanlardan bir kaç video paylaşmak ilgileri için daha zevkli kılar konuyu. Biz bırakalım akrobasilerin kendisi konuşsun artık.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder