29 Kasım 2013 Cuma

Türk Motor Yarışçıları

Motosiklet sevdası Türkiye’de genelde arabanın arka planında kalan bir sevdaydı aslında eskiden. İnsanlar önce arabam olsun sonra zevk için motor alırım derdi. Tabi bunu başka bir nedeni de motosikletin arabadan çok daha riskli ve tehlikeli gözükmesinden kaynaklanıyordu. Fakat son bir kaç yılda hem trafiğim akıl almaz dereceye gelmesi hem de motosiklet yarışlarında özellikle Kenan Sofuoğlu’nun başarısı motosikleti Türkiye de arabaya yaklaşma durumuna getirdi.


Tabi bir de Türk halkının başarı ve dünyaya Türk gücünü gösterme isteği sebebiyle her branşta yaşanan bir Türk oyuncu başarısı, insanların o branşa olana ilgilerini arttırdı. Bunlardan biri de tabi ki motosiklet yarışları. Tabi bu başarıyı sadece Kenan Sofuoğlu’na vermek diğer göğsü pek motosiklet yarışçılarımıza ayıp ve haksızlık olur. O nedenle bu yazımızda önemli Türk motosiklet yarışçılarını inceleyeceğiz.



Süleyman Memnun

            1958 Yugoslavya da doğmuş, Türk motosikletinin öncülerinden olan Türk motosikletçi. İlk kez 1977 yılında 19 yaşındayken yarışlara katılmaya başladı. İlk olarak motokros branşından yarıştı. 1980 yılında Ankara Sonbahar Kupası kazanarak ilk kupasını elde etmiş oldu.  Hemen ertesi sene Türkiye şampiyonluğuna ulaştı. 11 kez Türkiye motokros şampiyonluğu yaşadı.

Motokros dışında motosiklet pist yarışlarına da katıldı. 94 yılında Türkiye Pist Şampiyonasında ikinci oldu. Sonraki iki yıl üst üste şampiyon oldu. 95-96 yılında Enduro yarışlarına katıldı ve şampiyon oldu.

96 yılında bir ilke imza atarak Dakar türü cross-country yarışlarına katıldı. 96-97 yılında Tunus Rallilerine, 98-99 yıllarında Dubai Rallilerine, 2000 yılında ise Master Rallilerine (Paris-İstanbul) katıldı.



2002 yılında yine Türkiye Enduro şampiyonu oldu ve bu şampiyonlukla emekli oldu.  2009-2010 yılları arasında da Türkiye Motsiklet Federasyon’unda başkanlık yaptı.


Kemal Markit

            1960 İstanbul doğumlu, motokros ve enduro motosiklet alanında Türkiye’nin en önde gelen motor yarışçılarından biri. Küçük yaşta babasının işinden dolayı mekaniğe ilgi duymaya başladı ve bu ilgi giderek motosiklet ilgisine dönüştü. Bu ilgiyle beraber 96 Enduro Şampiyonluğunu yaşadı.

            Bundan sonra bir çok yurtdışı rallisine katıldı. Fakat en önemlisi 2002 yılında Dakar Rallisine katılan ilk Türk ünvanını eline alması oldu. 9 kez bu ralliye katıldı ve altı kez de bu ralliyi tamamladı. 2010 Dakar Rallisinde “servis desteği olmadan yarışanlar” kategorisinde birinci oldu. Gelecek sene de aynı kategori de ikinci olma başarısı gösterdi. Ve bu sayede Dakar Rallisine en çok katılan ve bitiren Türk sporcu oldu.

            7 Eylül 2012 sabahı çok hazin bir olay yaşandı, arkadan gelen bir motosiklet yarışmacısını çarpmasıyla hayatını çok sevdiği pistlerde kaybetti. Ve organizatörler yarışmayı ertelediler.




Şakir Şenkalaycı

            1981 yılında Gaziantep’te dünyaya geldi. Motokros, ralli, enduro, supermoto, supersport alanlarında yarışmaktadır. Daha 8 yaşındayken motosiklet yarış kariyerine başlamıştır. Daha genç yaşta kendi kategorisinde 7 şampiyonluk yaşamıştır. 96-97 sezonlarında Türkiye Motokors Şampiyonasında ikinci olmuştur.

            98-2006 sezonlarında Türkiye Motokros Şampiyonası’nda 250cc kategorisinde adeta ambargo koyup üst üste şampiyon olmuştur.
 
Bir şampiyonluk pozu
            2001 yılında enduro yarışlarına da katılmaya başlayan Şakir, 2001-2006 seneleri arasında bu kupalara da ambargo koymuştur. 2002 yılında da supermoto kategorisine el atan yarışmacı 2002-2008 yılları arasında burada da şampiyonluğu kimseye kaptırmamıştır.

            2005’de Balkan Supermoto Şampiyonu, 2006’da Balkan Supermoto ikinciliği ve Avrupa üçüncülüğü kazanmıştır. 2012 yılında Dakar Rallisine katılmış fakat yaptığı kaza sonucu yarışı tamamlayamamıştır.
           
Türk Motospor tarihine Sofuoğlu etkisi
Bahattin Sofuoğlu
            78 yılında Adapazarı’nda doğmuş, bir motosiklet tamircisinin 3 moto yarışçısı çocuklarından en büyüğüdür. 97’de motosiklet drag yarışlarına katılarak yarış hayatı başlamıştır. 99-2000-2001 yıllarında Türkiye Motosiklet pist şampiyonu olmuştur. 2001 Balkan Motosiklet Pist Şampiyonasında 2 kardeşinin arkasında üçüncü tamamlamıştır.

2002 yılında maddi zorluklar ve sponsor bulunamaması sebebiyle kardeşi ülke dışında yarışabilsin diye kendinden feragat etmiş bir ağabeydir kendisi. 2002 yılında karşıdan karşıya geçerken bir araba çarpması sonucu hayatını kaybetti. Ama ismi kardeşi Kenan Sofuoğlu’nun kaskından ebediyen yazılı kaldı.


Sinan Sofuoğlu
82 yılında Adapazarı’nda doğmuş, bir motosiklet tamircisinin 3 moto yarışçı çocuğundan ortancasıdır. 15 yaşında abisi ile darg yarışlarına katılarak başladı yarış hayatı. 2001, 2005 ve 2007 yıllarında Türkiye Motosiklet Pist Şampiyonluğu yaşadı.

2001 yılında Balkan Motosiklet Pis Şampiyonasında ağabeyi ve kardeşinin önünde birinci oldu. 2002 yılında aynı şekilde Kenan dışarıda yarışa bilsin diye o da ağabeylik yapıp kendinden feragat etti. 2006 yılında Türkiye Grandprix’sinde MotoGp’de yarışarak bu alan Türkiye’ye bir ilk yarattı.
 
Kupaları ile Sinan Sofuoğlu
2008 yılında antrenman turları atarken virajı alamayıp, takla attı ve ağabeyi gibi bir kaza sonucu hayatını kaybetti.




Kenan Sofuoğlu
1984 yılında Adapazarı’nda  doğmuş, bir motosiklet tamircisinin 3 çocuğundan en küçüğüdür. 16 yaşında yarışlara başlamıştır. Daha ilk yarışında birinci gelerek ilerisiyle ilgili ufak bir ışıltı göstermiştir. Ağabeylerinin özverileriyle katıldığı Yamaha-Cup’u kazanmıştır.


Supersport Dünya Şampiyonluğu’nda bir çok zafer kazanmış. 3 kez sezonu şampiyonlukla kapatmıştır. Ve bu şampiyonanın en çok birinci olan yarışçısı olmuştur. 2010 senesinde moto2’de yarışan ilk Türk yarışçı olmuştur. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder