30 Kasım 2013 Cumartesi

Motor Yarışlarında Performansı Etkileyen Faktörler



         Motor yarışları denildiğinde genelde pek ilgisi olmayan insanlar “Ne yorulacaksın ya, alt tarafı gaz, fren bir de virajlar” var deyip spordan saymıyorlar pek. Ama en azından İstanbul trafiğine girmiş veya uzun yola araba veya motorla çıkmış olan insanlar aslında uzun süreli araç kullanmanın ne kadar zor olduğunu biraz olsun tahmin ederler. Yani bilinenin aksine motor yarışları çok efor isteyen bir aktivitedir.



         Ve tabi ki yarışçıların performansı, direnci ve dikkati yarış sonucun direk olarak etki eden faktörlerdir. Biz bu faktörlerden performans üzerinde duracağız.


Performans nedir?

         Bir aktivite sırasında, o aktivite için gerekli olan fiziksel, biyolojik ve psikolojik ihtiyaca denir. Bu 3 konudaki başarı yarış sonunda yarışçının performansının durumunu ortaya koyar.

Performansı oluşturan şeyler nelerdir?
        
         Bunlar 3 tanedir; Enerji oluşumu, Sinir-kas ileti ve psikolojik faktörler yani motivasyon.


Performansı etkileyen faktörler nelerdir?

         Genel haliyle ikiye ayrılır; kişisel faktörler ve dış faktörler olmak üzere.
         Kişisel faktörler; Antreman, yaş, fiziksel uygunluk, beslenme, sağlık durumu, motivasyon ve stres durumudur.



Kenan Sofuouğlu Antrenman yaparken

         Antrenman; Bellirli bir program çerçevesin belirli bir amaç için düzenli yapılan yarışa alıştırmalardır denilebilir. Bu taktiksel ve kişinin durumuna göre farklılık gösterir tabi ki de.

Genç Mick Doohan
Yaşlı Mick Doohan


         Yaş; Yaş bazen avantaj bazen de dejavantaj olarak yarışmacıya geri döner. Yarışçının genç olması daha dayanıklı ve güçlü kılar fakat yaşlı olması da gençten daha tecrübeli olmasını sağlar.

         Fiziksel uygunluk; Şu devirde ne kadar herkes her şeyi yapabilir duruma gelebilse bile de yine de bazı şeyler için bazı sınırlar hala vardır. Örneğin kilo sorunu olan birinin o şekilde motor yarışçısı olmasını beklemek biraz hayal ürünü olur.



         Beslenme; Her spor dalında olduğu  gibi bu spor dalında da fit olmak önemli bir avantaj sağlayabilir yarışçıya.

         Sağlık durumu; Çok ufak bir grip bile geçirse yarışçı bu yarışını etkiler sonuçta fiziksel bir düşüş içinde olur.


         Motivasyon; Özellikler Türklerin çok iyi kullandığı ve bildiği şey bu konudur. Motivasyon bir sporcu da her zaman önemlidir.


         Stres durumu; Bu da yaş etkeni gibi kişiye göre avantaj veya dejavantaj sağlayabilir. Bazı kişiler stres altında çok daha başarılı olurken bazıları olamaz. Bu tabi tecrübeyle ile de doğru orantılı olabilir.


         Dış etkenler; Sıcaklık, nem, yol durumu, yağmur gibi etkenleri sayabiliriz. Aslında bu etkenler her yarışçı için aynı olduğu için pek fark yaratmaması gerekmektedir fakat bazı yarışçılar farklı havalarda daha iyi veya daha kötü performans sağlayabilir ama bu asla bir bahane yerine kullanılamaz.

         Yani kısacası performansı etkileyen bir çok etken vardır, her insana göre etkenin önemliliği değişir. Çünkü her insan birbirinden farklı bir yapıdadır ama gene de bir sıra yapmak zorunda olursak benim önemlilik sıralamam şu şekilde olurdu;

5. Sağlık Durumu
4. Stres Durumu
3.Fiziksel Uygunluk
2.Yaş
1.Antreman

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder