22 Kasım 2013 Cuma

Motosiklet Yarış Parkurları



            Bir yarış söz konusuysa eğer o yarışın gerçekleşeceği bir yer olmalıdır. Bu yere bazen pist bazen de parkur adı verilir. Yarış şekline göre bu değişiklik gösterir. Öncelikle yarışların yapıldığı pist veya parkur çeşitlerini anlatalım ve o pist veya parkurlardan önemli olan veya en çok bilinenleri paylaşalım.


Pist Parkuru

            Adı üstünde pist yarışlarının yapıldığı parkurdur. Düz betondan oluşur, Yanları genellikle çimenlik olur eğer ki bir yarışçı pist dışına fırladığında zemin biraz daha hafif olsun diye. Çimenliği bittiği ve panoların başladığı yer arasında da tekerlekler bulunur. Bu tekerlekler ola ki eğer yarışçı fazlasıyla kontrolü kaybettiyse panolara çarpmadan onu yavaşlatmasını sağlar.


            Tabi birçok pist vardır dünya da fakat biz hepsini değil de en prestijli motosiklet yarışı olana MotoGp pistlerine ve tabi ki Türkiye’nin önemli pistlerini gözden geçireceğiz.
 
Curcit d Spa-Francorchamps, Belçika

           Belçika'da bulunan bu parkur 49-79 ve 81-90 yılları arasında olmak üzer toplam 41 kere MotoGp'ye ev sahipliği yapmıştır.


TT Circuit Assen, Hollanda

          Hollanda'da Bulunan bu parkur, 1949-2013 yılına kadar 65 yarışa ev sahipliği yapmıştır.

Masaryk Circuit, Çek Cumhuriyeti
          Çek Cumhuriyetin'inde bulunan bu parkur 65 yılından günümüze kadar belli aralıklarla toplam 43 yarışa ev sahipliği yapmıştır.

İstanbul Park, Türkiye
             Türkiye'deki en önemli pistlerdendir, 2005, 2006 ve 2011 yıllarında da MotoGp'ye ev sahipliği yapmıştır.

Motokros Parkuru
                Motokros parkurları genelde çok engebeli, zemini toprak olacak şekilde ki yarışlar genelde yağmurlu havalarda tercih edildiğinde çamur pistte diyebiliriz, olan pistlerdir. Tepelerle doludur, geniş bir alana yayılmış olan bir parkur bu bakımdan çok zorlu ve dikkat ister.
Glen Helen, CALIFORNIA

                Yine bu yarışta da dünya üzerinde birçok parkur bulunmaktadır. Bu yüzden motokros’un en prestijli iki yarışı olan FIM’s Grand Prix Dünya Şampiyonası serisi ve AMA’s Amerika Milli Şampiyonası pistlerine bakacağız. Ve tabi ki Türkiye’deki önemli pistleri de gözden geçireceğiz.
Millville, MINNESOTA

Freestone Conty Raceaway, Texas

Hazerfan Havilimanı, İstanbul
Enduro Parkuru

                Enduro Parkurları ise kumdan, çime, taştan, kayalığa kadar aklınıza gelebilecek çoğu zemin içinde yarışılıyor. Genelde bir dağa veya yüksekliğe tırmanma şeklinde geçen bu yarış daha çok beceri yarışı açıkçası. Tabi aynı şekilde sakatlanma riski veya motoru kırma riskiniz biraz daha fazla. Yani sonuçta bir kayaya tırmananları izlemek hoşunuza gidiyorsa bu yarış size göre.
East Auckland, New Zealand

Dünya üzerinde birçok parkuru bulunan bu yarışlar birçok sponsor tarafından çeşitli ülkelerde düzenlenmektedir.  En prestijlisi ise World Enduro Championship’tir o yüzden biz de bu yarış parkurlarına ve Türkiye’deki ünlü Enduro Parkurlarına bakacağız.
Birmingham, İngiltere


Kemer, Türkiye


Supermoto Parkuru


                Bu yarış normal motosiklet yarışlarından biraz farklı. Pistin çoğunluğu asfalttır fakat hepsi değil, önemli bir kısmı da toprak zeminden oluşur. Yani binevi Yarı pist yarı motokors yarışı da diye biliriz. Kısa ve virajlı olan bu pist motosikletin özelliğinden çok sürücünün yeteneğini ön plana çıkarır. Tabi bütün yarışlarda  sürücü önemlidir fakat bu yarışlarda bir nebze daha önemlidir sürücü yeteneği.

Circuito Internazionale Volturno, İtalya

                AMA Supermoto Şampiyonası, bu yarışların en prestijli olanıdır, bu yüzden bu şampiyonanın pistlerini inceleyeceğiz.

Circuit Nürburgring


                     Grand Circuit du Roussillon, Fransa

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder