25 Kasım 2013 Pazartesi

Dünyanın Genç Motor Yarışçısı





Motosiklet büyük bir tutkudur dedik bazılarında ise bu tutku çok küçük yaşta başlar. Bunda tabi ailesinin teşviki de önemlidir. Bu devirdi en genç yaşta motor yarışçısı olmuş diye bir tabir kullanmak artık anlamsız oldu çünkü birçok 8-10 yaş kategorilerinde motor yarışları resmi olarak düzenlenmektedir. Bu neden biz bu yazıda en genç motor yarışçısından çok en genç motor yarışçı şampiyonunu ele alacağız.



Valentino Rossi
                Tüm zamanların en iyi motosiklet yarışçılarından olarak gösterilen Valentino Rossi’yi tanıyacağız. Doktor lakaplı bu yarışçı, 1979 yılında İtalya’da dünyaya geldi. Eski bir motosiklet yarışçısı olan Graziano Rossi’nin oğlu olan Valentino daha iki yaşındayken ilk defa motosiklet üstüne bindi.
 
Küçük Şampiyon
                Yarışlara katılması için en az 10 yaş sınırında olması gerektiği için bu yaşa kadar yarışa katılmadı. 90 yılında ilk şampiyonluğunu yaşadı 91 yılında ise minimoto yarışlarında 16 bölgesel şampiyonluk elde etti. Valentino aslında ona Formula 1 yolunu açacak yarışlardaydı fakat finansal yetersizliği nedeniyle minimoto yarışlarına devam etti.


                93’te ilk defa İtalya Şampiyonasına katıldı ve ertesi sene birinci oldu. 95’te Avrupa Şampiyonasında yarıştı ve üçüncü oldu. Aynı sene ikinci defa İtalya Şampiyonluğunu kazandı. 96 yılında ise Dünya Şampiyonasına katıldı. İkinci sezonunda 11 yarış kazanarak şampiyon oldu ve bunu gerçekleştiren en genç yarışmacı oldu.
 
'98 yılındaki şampiyonluk hatırası
                98 yılında ise 250 cc kategorisinde yarışmaya başladı. İlk sezonun ikinci tamamladı. İkinci sezonunda ise birinci olarak yine bu kategoride de şampiyonluk kazanmış en genç yarışmacı oldu.
 
İlk Şampiyonluğu
2000’de 500 cc’ye geçen Rossi, Honda ile anlaştı. Yine ilk sezonunu ikinci sırada bitirerek kendini tekrarladı. 2001 yılında 11 yarış kazanarak MotoGp’de şampiyon oldu. İşte tam bu noktada MotoGp’nin en iyi yarışçısı olacağının sinyallerini yüksek bir şekilde vermeye başladı.
 
2003 Şampiyonluğı
2002 yılında MotoGp 11 birincilik elde ederek bir önceki sezonun rastlantı olmadığını kanıtladı. 2003 senesinde aynı başarıyı tekrarladı.

2004 Şampiyonluğunu kutlarken

Sonraki sezon Yamaha takımına geçerek herkesi şaşırttı.  Sezonun ilk yarışını kazandı ve iki farklı motorla art arda yarış kazanan tarihteki ikinci yarışmacı oldu. Sezon boyunca bu istikrarını devam ettirdi ve kazandığı 9 yarışla Yamaha takımının diğer bütün sürücülerinin toplamından daha fazla puan elde etti. Ve şampiyon oldu. Ayrıca Yamaha tarihinde bir sezonda en fazla yarış kazanan yarışmacı oldu.



2005 sezonunda kazandığı 11 yarış ile yine şampiyon oldu. Kendinden önce sadece iki kişi Dünya Motosiklet Şampiyonasında birinci kategoride 5 şampiyonluğa sahipti Rossi’de üçüncü kişi oldu.


Belki de Son Şampiyonluğu
2006 yılında sezonu ikinci tamamladı.  2007 yılında da üçüncü oldu. Fakat 2008 yılında hanedanlığını geri kazandı ve kazandığı 9 yarışla sene sonunda şampiyon oldu.  Aynı şekilde 2009 yılını da şampiyon tamamladı.
 
2013 Sezonundan bir poz
Bu yıllardan sonra belki yaşında belki de performansından dolayı düşüşe geçti . Hatta 2011 ve 2012 yıllarında hiç yarış kazanamadı. Fakat 2013 yılında bu hasretine Hollanda’da son verdi.  34 yaşında bir efsane yarışmaya devam ediyor.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder