19 Aralık 2013 Perşembe

Dünyanın Çikolata ile Çalışan İlk Motosikleti

Zamanımızda yakıt çok önemli bir araç. Ulaşım günümüzde ne kadar önemli olduğu herkes tarafından bilinir. Her gün okula veya iş yerine giderken bile 30 kilometreden fazla yol alan insanlar var. Bu durum sonuçta bir ulaşım zorunluluğunu getiriyor bu zorunluluk da araç zorunluluğunu götürüyor. Bu araçlarından yakıt tüketimi ile çalıştığını artık küçücük çocuklar bile biliyor. Bu yakıt da ilk olarak petrol olarak başladı. Tabi insanoğlu bu başladığı şeyi tüketmeden durur mu? Durmaz. petrolü tükettik de tükettik, tükettik de tükettik. Hatta öyle bir safaya geldik ki bu yüzden savaşlar bile çıkaracak durumdayız bir çok şey de artık ona bağlanıyor. Einstein bir sözünde hatta 3. Dünya Savaşının ham madde eksikliğinden çıkacağını öne sürmüştür.

Alternatif Yakıt

Neyse biz konumuza dönersek bu yetmezlikten dolayı insanlar alternatif yakıt arayışlarına başladı. Elektirk, su gibi bir çok yeni yakıt denendi. İstanbul Teknik Üniversitesi Enerji Enstitüsü bunu farklı bir safaya taşıdı. Ve çok farklı bir yakıt denedi.

Çikolata'dan yakıt olur mu?

Evet doğru okudunuz başlıkta da görüldüğü gibi çikolata ile çalışan bir motosiklet üretildi. Bunun ne kadar alternatif bir yakıt olacağı tartışılır fakat farklılık bakımından herkesin ilgisini çektiği kesin.

Belki biraz da marka adını ön plana taşımak adına yapılmış bu araç yine de merak ediliyor. Metro çikolatası ile çalışan bu araç, 10 bilim adamı ile 6 ayda tamamlanmış. Prof. Dr. Altuğ Şişman şöyle anlatıyor durumu "Metro'daki şeker ve yağ molekülleri, piroliz reaksiyonu yardımıyla özel bir motosiklet tarafından kullanılabilecek daha küçük hidrokarbon moleküllerine parçalanarak yine özel bir kompresör yardımı ile yüksek basınçlı tüplere dolduruluyor. Tüplerin içindeki bu gazın enerjisi, bu gazla çalışacak şekilde modifiye edilmiş motosiklet tarafından mekanik enerjiye dönüştürülüyor." 


Metrosiklet adı verilen bu araç, 100 km/s 5 saniyede ulaşabiliyor. 24 adet metro çikolatası ile beraber de 1 km yol alabiliyor. 1 adet metroyla da 300 metro boyu mesafe alıyormuş. Bu tabirler de uzunluk kavramına yeni bir ölçüm aracı eklenmiş oluyor.

Başta da denildiği gibi ne kadar kullanılır olur bilinmez fakat ilgi çekiyor. Biz Türk insanlarının boğazına olan düşkünlüğünü de göz önünde bulundurursak, "Ne motora vercem abi! Alırım kendim yerim çikolatamı" sözlerini duyar gibiyim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder