16 Aralık 2013 Pazartesi

Motor Sporlarının Olimpiyatı; Dakar Rallisi

Motor yarışları bir çok kategoride gerçekleşiyor. Ve MotoGp'den tutun enduro, motokros yarışlarına kadar her birinin ayrı bir zevki var. Sevenleri de farklı tabi hatta bazıları bu yarışları kıyaslayıp birbirleriyle tartışmalara bile giriyorlar, hangisi daha iyi diye. Tabi yine kişinin kendi isteği çok sık değişmiyor. Biz o tercihi etkilemiyoruz fakat Çöl Kaplanı Kemal Merkit'den bir alıntı yapıp "Motor Sporlarının Olmipiyatı olan; Dakar Rallisi" tanıtacağız sizlere.

Amaury Sport Organisation  tarafından düzenlenen bu yol dışı yarış 1979 yılından beri düzenleniyor. Paris'ten başlayıp adını aldığı Dakar'a kadar yarışa her sene bir çok alanda yarış düzenleniyor. Yol dışının yanında daha çok bir dayanıklılık yarışmasıdır. Profesyonel ve amatöre yarışmacılar ikisi de bu yarışa katılabilmektedir.

Motor yarışı 3 kategoriden oluşur. Birincisi Maraton yarışıdır, modifiye edilmiş motosikletler bu yarışta yarışır, 451 cc'lik motorlarla yarışılır. İkinci Grup ise Super-Production motorlar adındadır, maraton motosikletlerinden  daha çok modifiye edilmiş arçalardır fakat yine 451 cc'lik motorlarla yarışılır. Üçüncü yani son grup ise 500 cc'lik motorlardan oluşur.

Özel etapların çoğu kayalıklar, çamurlu zeminlerde geçer. En uzun etabı 800 kilometreden fazladır ve 17 etaptan oluşur.

İlk şampiyonu Cyril Neveu'dir. Stéphane Peterhansel motor yarışında 6 şampiyonluk ile bu alandan en çok şampiyonluk kazanmış isimdir. Ondan sonra da son senelerde kupa ambargo koyan Cyril Despres gelir. Cyril ismi de Dakar Rallisinde büyük bir isim olduğu kesindir. Aynı isimli iki yarışmacı da efsanevi yarışçılardır.

Kemal Merkit de 2002 yılında servis desteği olmadan yarışanlar kategorisinde yarıştı ve bunu başaran ilk tür motor yarışçısı oldu. Bundan sonra 9 kez bu yarışa katılma başarısı gösterdi ve bunlardan 6 tanesinde yarışı tamamladı. 2010 yılında şampiyonluk yaşadı, 2011 yılında ise ikinci oldu.

Yani sonuçta Dakar Rallisi motor yarışlarında çok önemli ve dikkat edilen bir yarış. Fakat şu da bilinmelidir ki 30 yıllık yarış tarihinde 56 kişi bu yarışta hayatını kaybetmiş. O yüzden macera tutkunu bu yarışa katılmak isteyen arkadaşlar bir daha gözden geçirmeli kararlarını.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder