5 Aralık 2013 Perşembe

Dünyayı Motosiklet ile Dolaşan ilk kişi

Motosikletin üretilmesin asıl amacı insanların tek başına kullanabileceği araçları enerji harcamadan kullanmaktı. Ve bu de başarıya ulaştı diyebiliriz. Yani kısacası olabilidiğince az enerji ile çok yol almak olmuştur her zaman amaç. Tabi amaç bu olunca insanların merakı daha da arıyor. Her insan dünyayı gezmek kimsenin gitmek istemediği yerlere gitmek ister. Bazı insalarla tek bir araçla bütün dünyayı dolaşmak ister. Bu araçlar otomobil olur, bisiklet olur tabi ki motosiklette olur. Peki bunu motosikletle yapan ilk kişi kimdir?

Daha 22 yaşında olan Carl Stearns Clancy'nin bir hayali vardı o da dünyayı motosikletle ile gezen ilk insan olma hayali. Bu hayali gerçekleştirmek için sürüşte kendisine yardım olsun diye arkadaşı Walter Storey ile yola koyuldular.

1912 senesinde çıkılan bu yolculukta kullandıkları bisikletler sadece 5 adet üretilmiş olan Henderson marka bisiklette ikisi ile olmuştur. Asıl soyunun dayandığı İrlanda, Dublin'de turlarına resmen start verirler.

7 beygir gücündeki bu araçlar dönemin en hızlı motosikletleri olarak bilinirdiler. Motosikletlerin ön freninin olması da yanında cabası tabi ki.

İspanya'nın güneyinden geçerek, Kuzey Afrika'ya ulaşan tur sonra da Uzakdoğu'ya yönelmiştir. En sonunda San Francisco ve New York'a ulaştıktan sonra turları başarıyla tamamlanmış olur.

Clancy'e yolun en zor kısmı sorulduğunda Abd'nin kuzey bölgesinden New York'a ulaşmak olduğunu belirtir. 10 ay süren bu yolculukta 30 bin kilometre yol yapmıştır bu ikili.

Tabi böyle güzel bir olayın kitabı çıkmadan olmaz. Türkiye'de kitabı bulunur mu bilmem ama internette İngilizce olarak bulunmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder