10 Aralık 2013 Salı

Motosiklet Sektörüne Yamaha Etkisi

Motosiklet sektöründe bir çok Avrupa ve Amerika şirketi ilk üretimleri önde götürmüştür. Yani belli bir zaman boyunca onlar anılmıştır sadece motosiklet adıyla. Motosiklet ve motor yarışı denildiğinde ilk akıllara onlar gelmiştir.

Bir Piyano Üreticisinin Motosiklet Sektörüne Damgası

Evet doğru okudunuz belki bir çoğunuzun bilmediği üzere Yamaha markası motosikletten önce piyano üretiyordu. Piyano sektöründe Yamaha'yı bir numara yapan Genichi Kawakami 1955 yılının yazında motosiklet üretmeye ve o sektöre yönelme kararı almış.

150 kadar motosiklet firmasından sonra sektöre girmiş olması onlar için hem dezavantaj hem de geç bir olaydı. Kawakami ilk motosikleti madeni uçak pervaneleri ve akustik piyanoda kullandığı hafif metal alaşımlarını kullanarak üretmesi şirkete büyük bir avantaj sağlamıştır.

İlk motosiklet YA-1 oldu. 274 adet çalışanı ve 2 adet ahşap fabrikası ile ayda 200 adet motosiklet üretebilmekteydi. Tabi bu rakam o zamanki rakiplerine göre çok düşük ve zayıf bir rakamdı. Fakat Yamaha bunu düşünmeden yoluna devam etti. Ve YA-1 aracını yarışlara sokmayı amaçladı. 

İlk Zafer

Mt. Fuji Ascent Race yarışına katılan YA-1 daha ilk yarışından zaferle ayrılarak Yamaha markasını hafife alanları yanıltmış ve ben de bu sektörden önemli bir üreticiyim algısını göstermiştir. Ayrıca şirketin 2 zamanlı motor tecrübesi 1960 yılında deniz motoru sektörüne girmesini sağladı.

1970 yılında ilk 4 zamanlı motorunu ürettiler. 70-80 yılları arasında ise içinde arazi araçları gibi bir çok alanda üretim sağlamaya başladılar.

1979 yılında XT500 ile ilk Dakar Rallisini kazandılar. Ve 1998 yılında da motosiklet sektörüne damga vuracak olan YZF-R1 motorunu piyasaya sürdüler. Bu model bundan 10 yıl içinde en dikkat çeken supersport modeli kabul edildi. Safkan yarış motoru olan ve şasi teknolojisiyle üretilen bu araç kendinden sonra da 10 yıla damgasını vurdu.

Tabi Yamaha'yı biraz olsun motor yarışlarını takip edenler zaferleriyle de hatırlarlar. 36 tane dünya şampiyonluğu bulunan marka, Jorge Lorenzo ve Valentino Rossi gibi günümüzün ünlü motor yarışçılarına şampiyonluk yaşatmış bir markadır. 

Günümüzde de motosiklet sektöründe dünyada 2. sırada bulunan marka, geç girmesine rağmen sektöre damgasını vurmuştur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder